Contact
klantportal
direct ondersteuning
Screen Connect

We helpen je graag direct: 020 4942424

Bel ons: 020 4942424

RATING

support   Connect   klantportal

support

IT Security management: 10 do's en dont's die je organisatie veiliger maken

26-09-16

Security is al jaren een belangrijk thema. Het wordt eigenlijk een beetje saai om er over te praten. Iedereen weet dat het belangrijk is, maar in de praktijk blijft het vaak liggen. We zijn al druk genoeg. Tot het mis gaat. Dan is de impact ineens heel tastbaar. Zoals in het FD besproken wordt, neemt de security-dreiging bovendien exponentieel toe doordat we steeds meer apparaten met internet verbinden. Iedereen is nu eenmaal een veiligheidsrisico: oud en jong. Daarom willen we nog een keer de gelegenheid nemen om je bewustzijn op te frissen. Juist nu je er even niet mee bezig bent.

Want we zijn samen verantwoordelijk voor security. Wij zorgen als it-dienstverlener voor de nieuwste en veiligste techniek en als gebruiker zorg je voor veilig gedrag. Zoals het FD-artikel omschrijft, hebben de meeste bedrijven en consumenten geen idee welke risico's er zijn. Daar willen we graag bij helpen. Hieronder staan een aantal tips waarmee je jezelf, je collega’s en het bedrijf veilig houdt. De tips zijn eenvoudig toe te passen en gebaseerd op gezond verstand.

1.Laat je niet misleiden tot het weggeven van vertrouwelijke informatie…

Reageer niet op e-mails of telefoontjes die vertrouwelijke informatie opvragen, zoals informatie over jezelf, collega's, de financiële resultaten of bedrijfsgeheimen.

Deze pogingen zijn vaak goed vermomd. Waarschijnlijk heb je gezonde argwaan bij die rijke prins uit een Afrikaans land. Maar meestal doet een onbevoegd persoon zich voor als een werknemer of businesspartner. Blijf op je hoede en rapporteer eventuele verdachte activiteiten direct aan 2ML.

2. Gebruik geen onbeveiligde computer

Wanneer je gevoelige informatie opvraagt op een niet-beveiligde computer loop je risico. Bijvoorbeeld op vakantie in een internetcafé, maar ook op een computer thuis. Kijk of de computer is voorzien van de laatste goedgekeurde security patches en antivirus software. Is dit niet het geval of weet je niet hoe je dat kunt zien? Neem het zekere voor het onzekere en open geen vertrouwelijke bestanden.

3. Laat gevoelige informatie niet rondslingeren

Laat geen printjes met gevoelige informatie slingeren op kantoor of op je bureau. Een bezoeker kijkt makkelijk op je bureau naar een gevoelig document. Dit lijkt een open deur, maar we komen dit vaak tegen. Je vergeet dat je hebt geprint of wordt onderweg afgeleid en het printje blijft ergens iggen. Houd ook je bureau opgeruimd en documenten in een kast met een slot. Het vermindert het risico van informatielekken en het kantoor ziet er netjes uit. Win-win.

4. “Lock” je computer en mobiele telefoon wanneer je deze niet gebruikt

Lock altijd je computer en mobiele telefoon als je ze niet gebruikt. Je werkt aan belangrijke dingen en dat willen we graag beschermen tegen nieuwsgierige ogen. Ook voorkom je zo dat iemand het hele bedrijf namens jou uitnodigt voor een stuk taart.

5. Blijf alert en meld verdachte activiteit bij je ict-dienstverlener

Rapporteer verdachte activiteiten altijd aan ons. Wij helpen jouw organisatie ook om cyberaanvallen te stoppen en zorgen ervoor dat jouw gegevens niet verloren gaan of gestolen worden. Hoe sneller wij weten dat er iets aan de hand is, des te sneller grijpen we in.

6. Beveilig gevoelige bestanden en apparaten met een wachtwoord

Zorg altijd voor een wachtwoord op je apparaten (computer, USB-stick, smartphone, etc.) en je gevoelige bestanden.

Het verliezen van je telefoon, USB-stick of laptop kan iedereen overkomen. Als je alles beveiligt met een sterk wachtwoord is het een stuk moeilijker om in te breken en gegevens te stelen.

7. Gebruik altijd moeilijk te raden wachtwoorden

Gebruik geen voor de hand liggende wachtwoorden. Het is beter om complexe wachtwoorden te gebruiken. Gebruik een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en interpunctie. Als je dat lastig vindt om te onthouden, maak er dan een woord van. L3kk3rb3z!g.

Probeer verschillende wachtwoorden te gebruiken voor verschillende websites en computers. Word je ergens gehackt, dan zijn je andere accounts niet direct in gevaar.

8. Wees voorzichtig met verdachte e-mails en links

Verwijder altijd verdachte e-mails en links. Zelfs het openen of het bekijken van deze e-mails en links kan je computer in gevaar brengen. Je creëert daarmee ongewenste problemen zonder dat je dit door hebt. En vergeet niet, als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat het waarschijnlijk ook.

9. Steek geen persoonlijke apparaten in het bedrijfsnetwerk zonder akkoord

Persoonlijke apparaten zoals USB-sticks, MP3 spelers en smartphones zijn doorgaans minder goed beveiligd tegen bedreigingen. Bij de apparaten die jouw bedrijf beschikbaar stelt hebben wij daar goed naar gekeken. Steek jouw usb stick daarom niet zomaar in een bedrijfsapparaat. Deze brengen mogelijk gevaren naar binnen. Bespreek de opties met ons en wij helpen je graag verder!

10. Installeer geen software op je werkcomputer zonder toestemming van je ict-afdeling

Kwaadaardige applicaties worden geregeld gepositioneerd als onschuldige programma's, zoals games, tools of zelfs antivirus software. Vaak word je hiermee voor de gek gehouden en wordt je computer of netwerk geïnfesteerd. Als je toch een handige applicatie gezien denkt te hebben, die je wil installeren, bespreek dat dan eerst met ons. Wij helpen je graag verder!

Bendert Post's picture

Dit artikel is geschreven door: 

Bendert Post

Deel deze pagina op: